1. Onlinezonneschermen.nl
  2. Inspiratieblog
  3. 3x waterdichte zonwering. De beste regenbestendige opties!
7 april 2021

3x waterdichte zonwering. De beste regenbestendige opties!

3x waterdichte zonwering. De beste regenbestendige opties!

In weinig landen is het weer zo onvoorspelbaar als in Nederland. Het ene moment geniet je heerlijk van de zon. Het volgende moment komt het water met bakken uit de hemel vallen. Erg vervelend als je net lekker op je terras geïnstalleerd bent. Opeens moet je razendsnel de tuinkussens naar binnen verplaatsen. Komt deze ergernis je bekend voor? Dan sta je vast te popelen om een oplossing. Die is er! Met waterdichte zonwering geniet jij óók tijdens een spontane regenbui van het buitenleven. Wie wil dat nou niet?

Deze zonwering is waterdicht

Wil jij ook wanneer het regent van je terras genieten? Dan is het handig als je zonwering regenbestendig is! Hiervoor bieden wij drie mooie opties van topmerk Verano aan: pergolazonwering Tumba, lamellendak overkapping Arezzo en terrasoverkapping Ledro. Lees snel verder en ontdek de unieke eigenschappen van elk product.

1. Pergola zonwering waterdicht

We beginnen met de prijswinnende Tumba van Verano. De Tumba lijkt op een knikarmscherm. Het doek rolt namelijk net als bij een standaard zonnescherm in en uit. Het grootste verschil is dat deze niet enkel op de gevel, maar ook op twee vaste palen steunt. Dit zorgt voor meer stevigheid en een verhoogde windbestendigheid. Deze vorm van zonwering noemen we pergola zonwering. Soms wordt ook de term zonneluifel gebruikt.

Het doek van de Tumba heeft een speciale vochtwerende behandeling gekregen. Dit maakt het zonnescherm waterdicht. Bovendien beschikt deze waterdichte pergola over zijgeleiding en een uniek locking mechanisme. Zo vloeit water altijd netjes weg naar de onzichtbare afvoering in de palen. Hierdoor maken zogenaamde ‘waterzakken’ geen kans. De Tumba is dus een vorm van regen en windvaste zonwering. Bij hele hard wind wordt het gebruik wel afgeraden. Bovendien is het dan toch niet lekker vertoeven. De wind raast immers gewoon langs de open zijkanten. Deze waterdichte luifel is niet alleen in praktisch opzicht goed gelukt. Ook esthetisch is de Tumba zeer geslaagd. De strakke lijnen zorgen voor een moderne look. Kies bovendien uit diverse RAL-kleuren en structuurlakken. Zo matcht dit regenwerend zonnescherm perfect bij je kozijnen.

Verano Tumba pergola zonwering waterdicht zonnescherm regenbestendigVerano Tumba waterdichte pergola luifel terras regen zonneluifel waterdicht zonnescherm prijs
Boven: Verano Tumba zonneluifel waterdicht.

2. Glazen overkapping waterdicht

De meest effectieve oplossing is de glazen overkapping. De Ledro van Verano bijvoorbeeld (te bezichtigen in onze showroom). Een 100% waterdichte oplossing. Dankzij de vaste constructie staat de Ledro als een huis. Hierdoor is de Ledro tevens windbestendig. Ook ‘s winters genieten van het buitenleven? Voorzie de overkapping dan van glazen schuifwanden en heaters. Zo wordt het een soort verlenging van je huis. De ideale plek voor een winterbarbecue!

Van een glazen overkapping heb je het hele jaar door profijt. Bang dat het ‘s zomers te warm wordt onder het glas? Ook daar heeft Verano een oplossing voor bedacht: Verandazonwering Oslo. Deze wordt bovenop de overkapping geplaatst. Zo wordt de zon al tegengehouden alvorens deze het glas bereikt. Hiermee weer je dus niet alleen de felheid, maar ook de warmte van de zon.

Verano Ledro glazen overkapping waterdicht terrasoverkapping schuifwanden glasVerano Ledro glazen terrasoverkapping oslo verandazonwering waterdichte zonwering
Links: Terrasoverkapping Ledro met schuifwanden. Rechts: Ledro met verandazonwering Oslo.

3. Overkapping lamellendak

Tot slot is er nog het lamellendak: De Verano Arezzo. Dit is een overkapping met lamellen in plaats van glas. Nog een verschil is het feit dat een lamellen terrasoverkapping horizontaal is, terwijl een glazen overkapping altijd schuin afloopt. De doorloophoogte van een lamellendak is dus overal gelijk. Ideaal als je een schuin dak hebt en dus verplicht bent je zonwering laag op de gevel te plaatsen. Een terrasoverkapping met lamellendak hoef je niet persé tegen de gevel te plaatsen. De Arezzo kan ook elders in de tuin volledig vrijstaand geplaatst worden.

Of een lamellen overkapping waterdicht is hangt af van de ernst van de bui. Bij een gemiddelde zomerbui is een lamellendak waterdicht. Stortregent het? En houdt de bui lang aan? Dan kan er wel water langs de gesloten lamellen sijpelen. Een glazen overkapping is hier beter tegen bestand. Bij warm en zonnig weer wint een lamellendak het juist van een glazen overkapping. Kantel de lamellen zo dat je geen last hebt van de zon. Net als een jaloezie. Door de gekantelde stand van de lamellen ontstaat een ‘ademend’ open dak. Zo blijft er geen warme lucht hangen. Dit in tegenstelling tot een glazen dak of zonneschermdoek. Een lamellendak is niet alleen functioneel, maar ook waanzinnig mooi. Het design doet denken aan luxe resorts.

Verano arezzo lamellen overkapping waterdicht lamellendak zwartVerano arezzo luxe wit lamellendak overkapping met lamellen waterdicht
Boven: Verano Arezzo pergola zonwering waterdicht.

Samengevat

Vraag je je af welke optie voor jou het meest geschikt is? Zie onderstaande tabel voor een handig overzicht van alle voor- en nadelen. Zo is een keuze makkelijker gemaakt.

Voordelen pergolazonwering Nadelen pergolazonwering Voordelen terrasoverkapping Nadelen terrasoverkapping Voordelen lamellendak Nadelen lamellendak
+ Regenbestendig - Harde wind waait langs de zijkanten + Regenbestendig - Neemt veel ruimte in beslag + Bestand tegen zomerbui - Niet 100% waterdicht bij stortbui
+ Enigszins windbestendig - Tuinmeubelen kunnen niet (onafgedekt) blijven staan + Optie tot volledig afsluiten, dus ook bruikbaar bij wind - Geen optie om onbedekt (zonder dak) in de zon te zitten + Warme lucht ontsnapt door open dak - Harde wind waait langs de zijkanten
+ Optie om volledig in de zon te zitten   + Hele jaar rond genieten   + Plaatsing zowel tegen gevel als vrijstaand - Meest prijzige optie
+ De meest voordelige optie   + Verlengt de woonruimte   + Tuinmeubelen kunnen blijven staan  
    + Tuinmeubelen kunnen blijven staan   + Luxe resort uitstraling  

Is een knikarmscherm waterdicht?

Nee! Een knikarmscherm is niet waterdicht. Het water druipt gewoon door het doek heen. Bovendien kunnen er bij een flinke bui ‘waterzakken’ ontstaan. Door dit gewicht kan het doek oprekken. Ook is een knikarmscherm minder stevig. Deze is immers alleen aan de gevel bevestigd. Hierdoor kan een knikarmscherm alleen een lage windkracht verdragen. Regen gaat vaak gepaard met wind, dus is het fijn als je zonwering ook enigszins windbestendig is. Een knikarmscherm is puur en alleen bedoeld om schaduw te creëren.

Aan waterdichte zonwering hangt helaas wel een ander prijskaartje dan een knikarmscherm. De truc is om het te zien als een investering in je levensgenot. Spontane regenbuien zijn in ons kikkerlandje geen zeldzaamheid. Waterdichte zonwering is dus geen overbodige luxe!

Solano Wonen showroom Leeuwarden waterdichte zonwering pergola Verano Tumba zonnescherm doek waterdicht Arezzo lamellen overkapping waterdicht
Boven: Bekijk onze waterdichte zonwering opties in de showroom.

Contact & showroom

Ben je overtuigd van de voordelen van waterdichte zonwering? Maar heb je toch nog vragen? Geen probleem. Ons enthousiaste en vakkundige team staat je graag te woord. Bel of mail gerust. Wil je de producten eerst in het echt zien? Ook dat kan! Plan een bezoek aan onze 400m² showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Ideaal als je verhuisplannen hebt. Tot snel?

Als eerste op de hoogte zijn van Solano Wonen acties en de laatste trends op het gebied van raamdecoratie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Kleurstalen Meetafspraak maken