Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Zo creëer je jouw ultieme wintertuin of -balkon!

Zo creëer je jouw ultieme wintertuin of -balkon!

Zo creëer je jouw ultieme wintertuin of -balkon!
6 min. leestijd

Heb je afgelopen zomer geïnvesteerd in een heerlijke loungeset? Of heb je eindelijk die barbecue van je dromen aangeschaft? Dan wil je er toch optimaal van genieten? In dit artikel verklappen we hoe je óók in de winter van je tuin of balkon geniet!


Producten in dit blog


Warmte

De voornaamste reden om ‘s winters niet buiten te zitten is de kou. Gelukkig is hier een goede oplossing voor: De terrasverwarmer. Een must-have voor jouw winterterras! Of kies voor een sfeervolle vuurtafel. Maar hoe zorg je ervoor dat al die warmte niet verloren gaat? Met screens en zonneschermen zorg je dat de warmte optimaal benut wordt. Hoe dat werkt? Dat leggen we je hieronder uit.

Screens voor overkappingen

Heb jij een houten overkapping in de tuin? Heerlijk! ‘s Zomers is een overkapping vooral fijn om de warmte van de zon tegen te houden. Of om uit de regen te zitten. Maar ook in de winter is een houten overkapping heerlijk! Vooral als je deze ‘dichtmaakt’ met screens. Zo houd je koude wind en motregen tegen. Ook zorg je ervoor dat warme lucht minder snel ontsnapt. ‘s Zomers bieden screens juist verkoeling en beschermen ze je tegen de felle zon. Een win-win dus! Meer weten? Lees dan ons blog over veranda screens.

Winterterras veranda screens voor overkapping wintertuin screens winterWinter balkon zonnescherm tuin in de winter heater winterterras
Links: Klantfoto van screens onder een overkapping. Rechts: Heater onder zonnescherm via Red Reiding Hood.

Warmte vasthouden met een zonnescherm

Het is algemeen bekend dat warme lucht opstijgt. Dat geldt dus ook voor de warmte die een heater of vuurtafel produceert. Dus wil je de warmte optimaal benutten? Zorg er dan voor dat de warmte blijft hangen. Door je zonnescherm uit te rollen bijvoorbeeld! Net als in de horeca! Met de aanschaf van een zonnescherm investeer je dus eigenlijk in een all seasons product. Wie in de winter knikarmschermen bestelt, profiteert bovendien van aanzienlijk kortere levertijden dan tijdens het hoogseizoen. Tip: Voor optimale ‘dekking’ is maatwerk van belang. Wij leveren zonneschermen op maat tot 600 centimeter breed en 350 centimeter lang (uitval).

Zonnescherm regenbestendig

Hoewel een zonnescherm best tegen de kou kan, is deze meestal niet bestand tegen wind en regen. Wil je een zonnescherm die je bij weer en wind kan gebruiken? Ga dan voor de Tumba van Verano. Dit is een pergola zonwering. Dit wil zeggen dat het scherm extra ondersteund wordt door palen. Hierdoor wordt de gevel minder belast en is het scherm beter bestand tegen wind. Let op: Bij zeer stevige wind wordt het gebruik van pergolazonwering afgeraden. Ook is dit een waterdicht zonnescherm. Het doek is namelijk behandeld tegen vocht. Deze waterdichte zonwering beschikt bovendien over een speciaal locking mechanisme waardoor het doek altijd strak trekt. Dit voorkomt zogenaamde ‘waterzakken’ en zorgt ervoor dat regen altijd netjes wordt afgevoerd. Ook voor deze regenbestendige zonwering geldt dat ie volledig op maat te bestellen is.

Glazen overkapping

In onze showroom in Leeuwarden bieden wij de Verano Ledro glazen terrasoverkapping aan. Dit is de meest permanente én stevige oplossing. Hoewel een pergolazonwering best tegen een beetje wind kan, is het nog de vraag of het überhaupt lekker vertoeven is wanneer het waait. Het voordeel van een overkapping met glas, is dat je deze ook van schuifwanden kan voorzien. Hierdoor houd je ook wind tegen. Meestal wordt gekozen voor een glazen overkapping aan huis. Als een verlengstuk van de woning dus. Ben je bang dat het ‘s zomers te heet wordt onder het glas? Geen zorgen. Hiervoor heeft Verano ook een oplossing bedacht: Verandazonwering Oslo. Dit is een soort screen in een frame welke bovenop de overkapping geplaatst wordt. Ideaal om zon te weren en temperatuur te reguleren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek de showroom of neem contact op met onze klantenservice.

Verano Tumba waterdicht zonnescherm regenbestendig wintertuinVerano Ledro glazen overkapping schuifwand veranda terrasoverkapping glas buiten zitten in de winter
Links: Verano Tumba waterdichte zonwering. Rechts: Verano Ledro glazen schuifwand overkapping.

Sfeer

‘s Zomers creëren we vooral sfeer in de tuin met bloemen. ‘s Winters staan de bloemperkjes er helaas een stuk minder vrolijk bij. Toch kan je je tuin of balkon met een beetje creativiteit ook tijdens de koude maanden heel gezellig maken. Lees verder om te ontdekken hoe!

Verlichting

De koude maanden zijn tevens de donkere maanden. Verlichting is dan ook een belangrijke sfeermaker. Een grote trend op het gebied van buitenverlichting zijn de lampjes op snoer. Dit type verlichting wordt ook wel prikkabel genoemd. Heb je pilaren of dikke bomen in je tuin? Wikkel er dan een lichtsnoer omheen voor een gezellig effect. Ook lantaarns met kaarsen zorgen voor een winter wonderland gevoel. Denk je er wel aan dat je de kaarsen niet aansteekt met harde wind? Je wil immers niet dat de lantaarns omvallen met alle gevolgen van dien.

Kussens & plaids

Dekentjes en kussens zijn niet alleen functioneel, maar ook sfeervol. Terwijl je ‘s zomers kiest voor lichte en ademende materialen, ga je ‘s winters juist voor zware aaibare stoffen. Denk aan fluweel en (nep)bont. Ook een ruitjesprint doet het goed in de wintermaanden. Naast kussens en plaids, zijn ook schapenvachtjes ontzettend sfeervol in de winter. Tip: Dierenhuidjes van nepbont kunnen gewoon in de wasmachine. Dier- en onderhoudsvriendelijk dus!

Wintertuin verlichting winterterras lichtsnoer boom prikkabel kerst versiering tuin in de winter decoratie lichtWinter balkon stoel plaid tuin in de winter warm kerst winterterras

Wintergroen

Veel planten die ‘s zomers prachtig bloeien, zijn ‘s winters niet meer dan een dor bosje takken. Gelukkig bestaan er ook wintergroene planten. Bekende winterharde planten zijn de skimmia, laurier, buxus en conifeer. En dan zijn er natuurlijk nog de ultieme kerstplanten: de hulst en maretak. Een kerstboompje staat trouwens ook mega gezellig in de tuin of het balkon. En wat dacht je van de balkon balustrade versieren met een guirlande van dennentakken?

Decoratie

Maak het geheel helemaal af met winterse decoraties. Hang bijvoorbeeld rendiergeweien of (nep) dierenkoppen aan de muur. En wat dacht je van een paar ouderwetse schaatsen of ski’s? Een slee doet het goed als bijzettafel. Veel van deze items koop je voor een prikkie bij de kringloop! Ook een vloerkleed doet wonderen voor de sfeer. Tip: Ga voor een buitenkleed. Dit materiaal is goed bestand tegen weersinvloeden en hoef je dus niet telkens weer binnen te zetten.

Schaatsen decoratie wintertuin versieringWintertuin decoratie kerst plaid deken slee lantaarn laarzen voordeur versiering winter terras

Dus sla maar genoeg chocomelk en marshmallows in! Deze winter ben jij namelijk niet meer uit je tuin of van je balkon te slaan!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen