Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Je overkapping gezellig inrichten doe je zo!

Je overkapping gezellig inrichten doe je zo!

Je overkapping gezellig inrichten doe je zo!
9 min. leestijd

Heb je geïnvesteerd in een terrasoverkapping? Dan zijn daar heel wat beslissingen aan vooraf gegaan: Hout of aluminium, aan huis of achterin de tuin en glas of polycarbonaat. Na al deze besluiten heb je nog één allerlaatste stap te gaan: Je overkapping inrichten. Een kale overkapping straalt immers weinig sfeer uit. Maar hoe creëer je nou zo’n gezellige overkapping? Daar helpen we je graag bij! Je overkapping gezellig inrichten doe je aan de hand van onderstaande tips!

Stap 1: Basis inrichting overkapping

Een veranda inrichten begint bij een tweetal essentiële onderdelen: De tuinset en de verlichting. Beide zijn cruciaal voor elke overkapping. Waarom en welke opties je hebt? Dat vertellen we hieronder!

Tuinset overkapping

Een fijne tuinset is een must voor elke overkapping! Ben je vooral van plan om te relaxen? Ga dan voor een loungeset: Een hoekbank of losse bankjes en stoelen. Het voordeel van de losse items is dat je gemakkelijk met de opstelling kunt schuiven. Handig wanneer je visite hebt en de kring wil uitbreiden. Uiteraard mag ook een salontafeltje voor de hapjes en drankjes niet ontbreken. Wil je de overkapping vooral gebruiken om te dineren? Kies dan liever voor een eettafel in plaats van een loungeset. Heb je veel ruimte onder je overkapping? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een combinatie! Tuinmeubelen zijn er in vele verschillende stijlen: Ga je voor hout, rotan, wicker of metaal? Deze keuze is vooral afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt. Je veranda inrichten landelijk doe je het best met wicker meubels. Bij een bohemian stijl passen rotan tuinmeubelen juist beter. Een veranda inrichten industrieel doe je juist met veel metaal. Stoere draadstaal stoelen bijvoorbeeld.

Verlichting overkapping

Wil je ook in het donker gebruik maken van je overkapping? Dan is verlichting essentieel! Bovendien werkt verlichting ontzettend sfeerversterkend. Neem bijvoorbeeld een prikkabel. Zo’n snoer met lampjes staat onwijs gezellig! En wat dacht je van lampionnen? Ook heel sfeervol! Ga je voor een landelijke veranda inrichting? Zet dan een groepje grote lantaarns op de grond of op een tafeltje. Wil je graag een moderne overkapping? Ga dan liever voor een strakkere vorm van verlichting. Kubusvormige spots aan de gevel bijvoorbeeld. Of laat je aluminium overkapping uitvoeren met LED-spots. Dit is mogelijk bij al onze aluminium overkappingen. Het aantal kies je zelf!

witte hoekbank tuinset onder overkapping Verano Ledro met ingebouwde LED-spotsOverkapping inrichten landelijk wicket tuinmeubelen industriele lampen houten overkapping aankleding daklicht
Links: Tuinset onder overkapping met ingebouwde LED-spots. Rechts: Voorbeeld overkapping inrichten landelijk van @landelijkhuisje.

Stap 2: Accessoires aankleding overkapping

De basis staat! Nu is het tijd voor de accessoires. Hiermee wordt het pas echt gezellig! Denk aan kussens op de bank en posters aan de muur. Hieronder delen we diverse leuke veranda inrichting ideeën met je!

Wanddecoratie overkapping

Is jouw overkapping aan huis geplaatst? Dan heb je wellicht aan weerszijden van de overkapping een schutting. Deze leent zich uitstekend voor het ophangen van wanddecoratie. Ook de gevelmuur van het huis kan je leuk aankleden. Wil je dat het geheel nog ruimtelijker oogt? Dan zijn spiegels een goed idee. Houd je van de boho look? Pak dan uit met dromenvangers en rotan manden in diverse groottes. Ook met een tuinposter van je favoriete vakantiekiekje kan je je overkapping leuk inrichten. En wat dacht je van een plankje tegen de schutting? Hierop kan je diverse accessoires tentoonstellen. Vazen en beeldjes bijvoorbeeld.

Planten onder overkapping

Heb jij een voorliefde voor mediterrane en subtropische planten? Dan is een overkapping perfect! Zeker wanneer je je overkapping hebt afgesloten met glazen schuifwanden. Zo hebben je planten immers minder snel last van kou en wind. In zo’n afgesloten overkapping doen met name bananenbomen en orchideeën het erg goed. De bananenboom is bovendien een snelle groeier. Met een beetje geluk bereikt deze dan ook een hoogte tot aan het plafond! Het ultieme jungle gevoel! Andere mooie opties zijn de ficus, monstera en olijfboom. Houd er wel rekening mee dat het ook onder je overkapping kan vriezen. In dat geval is het raadzaam om bepaalde planten in te pakken. Tip: Ga je een kleine overkapping inrichten? Kies dan voor een verticale tuin! Dit wil zeggen dat je planten in potten of een speciale plantenzak aan de (schutting)muur bevestigt.

Kussens, dekens en kleden

Kussens zijn essentieel voor een gezellige overkapping. Een kussen in je rug is niet alleen prettig, maar staat ook nog eens erg sfeervol. Onder een overkapping kan je de kussens bij een regenbuitje prima laten liggen. Is het lange tijd slecht weer? In de winter of in de herfst bijvoorbeeld? Dan kan het wel vochtig worden onder de overkapping. In dat geval zou je de kussens wel moeten opbergen. In een aansluitend tuinhuisje of een tuinkist bijvoorbeeld. Heb je hier geen zin in? Kies dan voor buitenkussens. Deze zijn gemaakt van een speciale waterbestendige stof. Wil je ook ‘s avonds en tijdens de koudere seizoenen onder je overkapping te zitten? Vergeet dan zeker de dekentjes niet. ‘s Winters geven schapenvachtjes en rendiervellen je overkapping een mega knusse uitstraling. Heeft jouw overkapping een kille tegelvloer? Dan doet een kleed op de grond wonderen! Tegenwoordig zijn er speciale buitenkleden te koop. Deze zijn gemaakt van synthetisch materiaal, waardoor ze weerbestendig zijn. Je kunt ze dus gerust laten liggen. Ook in de winter! Buitenkleden zijn er in diverse vormen en patronen: Van rond tot rechthoekig en van effen tot geruit.

Inspiratie inrichting overkapping buitenbank buiten TV onder veranda boho aankleding decoratie terrasoverkapping aan huisAluminium overkapping inrichten wanddecoratie ronde eettafel terrasoverkapping zwarte schutting
Links: Inspiratie inrichting overkapping via @linsjeshome. Rechts: Inrichting tuinoverkapping via @huisjeindedijkjes.

Aluminium overkapping met polycarbonaat dakplaten gezellige overkapping tuinset prikkabel lichtsnoer verticale tuin vuurtafel verandaVeranda inrichten landelijk overkapping aan huis olijfboom jute kleed bank buiten rieten stoel rotan
Links: Overkapping met prikkabel en verticale tuin via @carlashuisje_kleinmaarfijn. Rechts: Inrichting tuinoverkapping van @angelina_cura.

Luxe ideeën inrichting overkapping

Wil je helemaal uitpakken? En beschik je over een ruim budget? Dan hebben we nog een viertal gave overkapping inrichten ideeen: Van jacuzzi tot buitenkeuken!

Jacuzzi overkapping

Een jacuzzi is geen goedkope aanschaf. Dus wanneer je er één hebt, wil je er natuurlijk maximaal gebruik van maken. Het is daarom raadzaam om je jacuzzi onder een overkapping te plaatsen. In een jacuzzi met overkapping ben je immers beschermd tegen regen en gure wind. Uiteraard heb je hier wel een ruime overkapping voor nodig. Zeker als je er ook nog een loungeset onder wil plaatsen. Houd er verder rekening mee dat de ondergrond vlak en stevig genoeg is. Een gevulde jacuzzi weegt namelijk al snel tussen de 1000 en 2500 kilo!

Buitenkeuken overkapping met bar

Heb je gekozen voor een vrijstaande overkapping achterin in de tuin? Maar wil je niet telkens naar binnen wandelen om hapjes en drankjes te halen. Dan is een buitenkeuken ideaal! Dit kan natuurlijk ook wanneer je overkapping zich wel aan huis bevindt. Zeker wanneer de keuken zich aan de voorkant van het huis bevindt. Je kunt een buitenkeuken zo compleet maken als je zelf wil. Kies bijvoorbeeld voor alleen een werkblad, spoelbak en kastjes. Of breid deze uit met een koelkast en/of bakplaat. Tot slot kan je je buitenkeuken ook voorzien van een bar. Natuurlijk kan je ook kiezen voor alleen een bar! Je keuze is allereerst afhankelijk van de ruimte. Maar ook de mogelijkheid om je overkapping van stroom en/of water te voorzien is natuurlijk bepalend.

Tip: Plaats een bar aan je jacuzzi! Zo kan je zowel in de jacuzzi als vanaf een barstoel genieten van een verfrissend drankje.

Aluminium glazen overkapping inrichten landelijk houthaard kachel veranda aan huis wicker tuinsetGezellige inrichting overkapping met bar buiten veranda buitenkeuken inspiratie hangstoel barkrukken
Links: Voorbeeld overkapping tuin inrichten met houthaard via @thuisbijrenate. Rechts: Inrichting overkapping met bar via @marlouvolkerink.

TV onder overkapping

Zit je lekker buiten? Maar wil je de Formule 1, het WK of gezellig een filmpje kijken? Met een TV onder je overkapping hoef je niet te kiezen! Zie je dit wel zitten? Dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst dient er een stroombron in je overkapping aanwezig te zijn. Ook het type TV is van belang. Hoewel de TV niet in direct contact zal komen met water, kan het wel vochtig worden onder je overkapping. Het is dan ook belangrijk dat je TV hiertegen bestand is. Hiervoor bestaan speciale buiten TV’s. Deze zijn bovendien bestand tegen fel zonlicht. Schittering op je beeld is immers knap irritant. Helaas zijn buiten TV’s wel behoorlijk aan de prijs. Je kunt ook een gewone TV nemen welke je vervolgens goed verpakt met een speciale televisie beschermhoes. Schittering op je beeldscherm kan je dan ook wegnemen met veranda screens.

Houtkachel of vuurtafel onder overkapping

Wil je ook ‘s avonds en tijdens de koudere maanden genieten van het buitenleven? Dan is een verwarming onder je overkapping essentieel. Hiervoor heb je meerdere opties. De meest gekozen en goedkoopste optie is een heater op gas of elektriciteit. Hoewel heaters wel voor warmte zorgen, stralen ze geen gezelligheid uit. Een vuurtafel zorgt daarentegen wel voor een knusse sfeer. Bovendien staat het onwijs luxe! Houd er wel rekening mee dat een vuurtafel niet gebruikt kan worden in een afgesloten ruimte. Hetzelfde geldt voor een heater op gas. Gas onttrekt immers zuurstof aan de ruimte. Tot slot behoort ook een houtkachel tot de mogelijkheden. Uiteraard vergt deze laatste optie wel meer expertise. Je hebt immers een rookkanaal nodig en dient je goed in te lezen in de regelgeving.

Contact & Showroom

We hopen dat je na het lezen van dit artikel precies weet hoe je een overkapping gezellig inrichten aanpakt! Kan je toch nog wel wat veranda inrichten inspiratie gebruiken? Kijk dan eens op Pinterest! Hier vind je talloze veranda inrichting voorbeelden. Heb je nog geen overkapping? Maar overweeg je er wel één aan te schaffen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Stel jouw overkapping op maat eenvoudig online samen of bezoek onze showroom in Leeuwarden. Natuurlijk staan onze deskundige medewerkers je ook graag telefonisch of per e-mail te woord.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen