Menu
18 mei 2021

Kleine tuin inrichten? 9 slimme tips!

Kleine tuin inrichten? 9 slimme tips!

In een dichtbevolkt land als Nederland zijn grote tuinen een zeldzaamheid. Woon je in de stad? Dan is de kans al helemaal groot dat je een kleine tuin hebt. Gelukkig kan een kleine stadstuin ook heel plezierig zijn! Benieuwd hoe je een kleine tuin inrichten het beste aanpakt? Lees dan snel verder! In dit blog geven delen we 9 tips voor mooie kleine tuinen!

De basis

We beginnen bij de basis: Een aantal fundamentele aanpassingen die je kleine tuin groot laten lijken. We noemen er drie!

1. Doorkijkjes

Je denkt misschien hoe opener, hoe groter. Dit hoeft echter niet persĆ© het geval te zijn. Het kan juist een ā€˜badkuipā€™ gevoel opwekken. Door semi-transparante groene afscheidingen te plaatsen creĆ«er je doorkijkjes. Dit wekt de indruk dat de tuin langer is dan je zichtveld reikt. Absoluut iets om rekening mee te houden bij je kleine tuin ontwerp!

2. Hoogteverschillen

Ook een kleine tuin met hoogteverschil is een goede remedie tegen het zogenaamde badkuipeffect. Leg je terras bijvoorbeeld iets hoger aan dan de rest van de tuin. Middels een trappetje bereik je het lager liggende gedeelte. Deze hoeft slechts Ć©Ć©n of twee treden hoog te zijn.

3. Horizontale schutting

Is de tuin afgescheiden middels een schutting? Kijk dan eens goed naar de stand van de planken. Staan de planken rechtop, oftewel verticaal? Dan worden de wanden optisch hoger, wat een opgesloten gevoel kan geven. Horizontale planken ogen juist minder hoog. Bovendien doen liggende planken de tuin langer en daarmee groter lijken.

De aankleding

Wil je een smalle tuin inrichten? Dan zijn er ook in de aankleding bepaalde keuzes die je beter wel en niet kan maken. Van het type zonwering tot het soort tuinmeubilair. Hieronder delen we een zestal slimme trucs!

Zonnescherm kleine tuin inrichten schaduw ontwerp stadstuintje tuinideeƫn achtertuinKnikarmscherm kleine tuin ontwerp zonnescherm smalle tuin inrichten achtertuin stadstuintje schaduw
Links: Luxaflex Spectra Nova knikarmscherm. Rechts: Solano knikarmscherm budget thuis bij een klant.

1. Ruimtebesparende zonwering

Ook in een kleine tuin kan het behoorlijk warm worden. Een schaduwplek is dan wel zo fijn. Een populaire optie is de parasol. Echter kan een parasol een behoorlijke sta in de weg zijn. Een schaduwplek voor een klein terras inrichten doe je het best met een knikarmscherm. Deze zit immers enkel op de gevel bevestigd en neemt geen enkele plaats in op het terras. Bovendien heb je met een knikarmscherm de keuze uit wel of geen schaduw. Dit in tegenstelling tot een overkapping, wat meestal een vaste constructie is. Onze knikarmschermen zijn al verkrijgbaar vanaf een breedte van 165,5 centimeter. Kies voor een standaard breedtemaat of laat je zonnescherm 100% op maat maken. Dit kan tot de millimeter nauwkeurig!

2. Verlichting

Wil je ook ā€˜s avonds genieten van het buitenleven? Dan is verlichting een vereiste. Staande lampen zijn niet handig. Deze nemen immers plek in beslag op het terras. Een hanglamp aan de muur is efficiĆ«nter. Een ander leuk idee is de prikkabel. Dit is de officiĆ«le benaming van een lichtsnoer met losse lampjes. Zoā€™n lichtsnoer is niet alleen praktisch, maar ook onwijs sfeervol. Ideaal om een gezellige kleine tuin te creĆ«ren. Tot slot bestaat er nog een 2-in-1 oplossing: Een zonnescherm met verlichting. Het populaire Ipanema knikarmscherm van Verano is uitvoerbaar met dimbare led-verlichting in de armen. Dit design past onwijs goed bij een moderne kleine tuin.

3. Tuinmeubilair kiezen

Een eettafel Ć©n loungeset wordt waarschijnlijk te vol. Maak daarom keuzes. Ga daarbij goed na welke optie jou het meeste plezier zal verschaffen. Zo zit je waarschijnlijk alleen tijdens het diner aan de eettafel, en verkies je op ieder ander moment de loungeset. Volgens deze redenatie heb je meer aan een loungeset. Als je het prima vindt om met het bord op schoot (of op een bijzettafeltje) te dineren, is de keuze al helemaal makkelijk gemaakt! Verder is het verstandig om voor modulaire tuinmeubelen te gaan. Zo pas je jouw loungeset gemakkelijk aan de situatie aan. Ga je wel voor een eettafel? Dan is een uitschuifbaar systeem een slimme keuze. Zo kan je de tafel verlengen als je vrienden te eten hebt.

4. Kleine groene tuin

Een kleine stadstuin inrichten met terras Ć©n groen? Kies dan voor verticaal tuinieren! Een mooie optie is een groot doek met meerdere vakken. Voorzie je alle vakken van weelderige planten? Dan zullen het doek zelf en de vakken al snel niet meer zichtbaar zijn. Hang je het doek over de gehele lengte en breedte van je schutting of muur? Dan lijkt je kleine achtertuin gelijk een stuk groter. Het geeft immers de optische illusie dat er zich achter het doek nog een weelde van planten bevindt. Een tuin volledig omrand met kale schuttingen of muren voelt juist gesloten. Een andere optie zijn bloembakken die je aan de schutting bevestigt. Dit kan middels boren en schroeven, maar ook met haken die je om de planken hangt. Een simpele Google zoekopdracht naar ā€˜schutting bloembakkenā€™ zou je meer dan genoeg opties moeten opleveren.

Tuinontwerp kleine tuin inrichten planten schutting verticaal tuinierenTuinideeƫn kleine tuin groot laten lijken spiegel smalle tuin ontwerp
Tuinideeƫn kleine tuin: Verticale tuin en grote spiegel voor valse doorkijkjes.

5. Spiegel

Een andere handige manier om je tuin optisch groter te doen lijken, is door een spiegel op te hangen. Hiermee wek je de illusie van een doorkijkje. Een spiegel over de gehele lengte van de schutting werkt het best. Wil je jouw kleine achtertuin inrichten met spiegels? Houd dan rekening met wat je in de reflectie ziet. De schutting aan de overzijde is natuurlijk niet zo spannend. Planten doen het juist wel goed als reflectie. Spiegels hebben trouwens ook een functionele functie. Je kunt ze namelijk ook gebruiken om zonlicht naar een ander donker gedeelte van de tuin te reflecteren. Een win-win dus!

6. Mini barbecue

Zeg je zomer, dan zeg je barbecue! Ook in een kleine tuin is barbecueƫn mogelijk. Barbecues zijn er namelijk in alle soorten en maten. Er bestaan zelfs tafelbarbecues! MƩt houtskool, voor de ware barbecuesmaak en ervaring. Deze zijn zo compact dat ze niet alleen weinig ruimte in de tuin opnemen, maar ook in de berging! Een bekend systeem is de Cobb, uitgevonden in Zuid-Afrika. Dankzij een speciaal ventilatiesysteem blijven de briketten wel drie uur op temperatuur. Superefficiƫnt dus!

Solano Wonen showroom zonneschermen

Bezoek de showroom

Ben je geĆÆnteresseerd in zonwering voor jouw kleine tuin? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bestel jouw zonnescherm eenvoudig online of bezoek onze onze 400mĀ² showroom in Leeuwarden. Hier vind je ons complete assortiment onder Ć©Ć©n dak: Binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld. Bovendien bieden we een showroom exclusief assortiment aan. Plan je bezoek en ontdek het zelf! Woon je niet in de buurt? Maar wil je de stoffen wel graag in het echt zien? Vraag dan kleurstalen aan! Hier rekenen we een kleine vergoeding van Ć©Ć©n euro per staal voor. Meestal ontvang je de stalen binnen twee werkdagen.

We hopen je met deze kleine tuin ideeĆ«n voldoende geĆÆnspireerd te hebben! Wil je ook een kleine tuin inrichten? Maar heb je nog vragen over de zonwering? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste team helpt je graag verder!

Ā 

Als eerste op de hoogte zijn van Solano Wonen acties en de laatste trends op het gebied van raamdecoratie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Kleurstalen Meetafspraak maken