Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. 4x fundering overkapping: Van betonpoer tot schroeffundering

4x fundering overkapping: Van betonpoer tot schroeffundering

4x fundering overkapping: Van betonpoer tot schroeffundering
6 min. leestijd

Wil je graag een terrasoverkapping in de tuin? Goed idee! Dankzij een overkapping geniet je namelijk langer van het buitenleven. Zeker als je jouw overkapping uitbreidt met glazen schuifwanden. Je overkapping dichtmaken kan ook met screens of een lamellenwand. Maar voor je over de accessoires nadenkt, is het belangrijk om te bepalen hoe je de overkapping gaat plaatsen: De overkapping fundering. In dit blog delen we vier opties: Betonpoeren, snelbeton, schroeffundering en rechtstreeks op de tegels. Ontdek alle voor- en nadelen!


Populaire terrasoverkappingen


Waarom fundering voor overkapping?

Overkappingen wegen gemakkelijk een paar honderd kilo. Vooral glazen overkappingen zijn enorme zwaargewichten! Om verzakking te voorkomen is goede fundering essentieel! Hiervoor heb je meerdere opties: Betonpoeren, snelbeton, schroeffundering en tegels. Hieronder lichten we elke methode verder toe.

1. Poeren overkapping

Bestel je bij ons een overkapping? En besluit je deze zelf te monteren? Dan wordt je gevraagd of je wel of geen betonpoeren mee wil bestellen. Dit raden wij altijd aan. Tenzij de plek waar de staanders komen al voorzien is van fundering. Een terras dat compleet gestort is met beton bijvoorbeeld. Betonpoeren zijn betonblokken voorzien van bevestigingsmateriaal. Deze graaf je in de grond. Hier worden de staanders van de overkapping eenvoudig overheen geschoven en aan vastgemaakt. Voor de zekerheid raden wij aan om er nog snelbeton bij te storten. Zo staat de constructie nóg steviger! Dit is zeker aan te raden wanneer je voor een overkapping met glazen dakplaten kiest. Dit maakt de overkapping namelijk extra zwaar. Laat je een houten overkapping door ons monteren? Dan maken onze monteurs ook gebruik van betonpoeren.

2. Snelbeton

Ook alleen snelbeton is een optie. Hierbij wordt een gat gegraven waar de staander in geplaatst wordt. Staat alles goed? Dan wordt er snelbeton bij het gat in gestort. Hoewel deze methode voor een stevige fundering zorgt, heeft het niet onze voorkeur. Allereerst omdat het hemelwaterafvoer gewoonlijk via een pvc buis uit de staander geleid wordt. Ook deze afvoer wordt bedekt met het snelbeton. Ook is de overkapping niet meer verplaatsbaar. Je moet dus heel zeker zijn van de plaatsing. Bovendien kan er gemakkelijk beton op de staander komen. Eenmaal gedroogd is dit lastig te verwijderen en kan de poedercoating beschadigd raken.

Poeren overkapping fundering terrasoverkapping handleiding betonpoerSchroeffundering overkapping machine
Links: Stappenplan betonpoer voor overkapping. Rechts: Schroeffundering machine in werking.

3. Schroeffundering overkapping

Kies je ervoor om jouw aluminium overkapping door ons te laten monteren? Dan wordt deze standaard geplaatst met schroeffundering. Hier hebben wij een speciale indraaimachine voor. Dankzij de schroefbeweging komt de schroef muurvast in de grond te zitten. Vergelijk het eens met schroeven en spijkers. Een schroef zit veel steviger in de muur dan een spijker. Bovendien is de schroeffundering wel 100 cm lang! Hierdoor komt de fundering goed diep te liggen. Ook de diepte draagt bij aan de uitmuntende stevigheid.

Let op: Indien er kabels, leidingen en/of andere ondergrondse objecten op of in de buurt van de staanders liggen, dient dit van te voren gemeld te worden. Hier willen we natuurlijk niet doorheen schroeven!

4. Overkapping op tegels plaatsen

In de meeste gevallen raden we een overkapping vastzetten op tegels af. Zeker wanneer het betontegels betreft. De kans dat de tegels scheuren onder de druk van de overkapping is namelijk erg groot. Ook wanneer er keramische tegels onder overkapping liggen raden wij een plaatsing zonder verdere fundering af. Er is echter één uitzondering: Pergolazonwering Tumba V642. De Tumba is aanzienlijk minder zwaar dan andere terrasoverkappingen. Daarom kan dit type overkapping wel op tegels geplaatst worden.

Conclusie

Een overkapping zonder fundering is nooit een goed idee. Alleen wanneer er al een goede fundering ligt kan de overkapping hier direct op geplaatst worden. Denk aan een terras dat compleet gestort is met beton. Tegels op een zandbed vormen (meestal) geen goede fundering! Hoewel snelbeton wel een stevige fundering biedt, zijn we ook geen voorstander van deze methode. Hier kleven namelijk te veel nadelen aan. Zo wordt hemelwater niet meer goed afgevoerd en kan de overkapping niet meer verplaatst worden. Ons advies luidt als volgt: Ga je zelf monteren? Kies dan voor betonpoeren. Laat je jouw overkapping door ons monteren? Dan zorgen wij voor schroeffundering. Zowel een schroeffundering als een betonpoer overkapping staat als een huis!

Betonpoeren Snelbeton Schroeffundering Op tegels plaatsen
+ Stevige fundering + Stevige fundering + Stevige fundering + Voldoende fundering voor de Tumba
+ Goed zelf te plaatsen - Hemelwaterafvoer wordt bedekt - Kan het best door een professional gedaan worden - Geen solide fundering voor overige overkappingen
  - Overkapping is niet meer verplaatsbaar    
  - Beton kan op staanders gemorst worden    

Aluminium overkapping met glazen schuifwanden fundering aluminium koker funderingsbalk
Boven: Aluminium overkapping met glazen (schuif)wanden.

Tip: Fundering voor schuifwanden

Ook schuifwanden hebben fundering nodig. Plaats je geen fundering onder een glazen wand? Dan loop je kans dat de wanden verzakken. Ook glazen wanden zijn namelijk behoorlijk zwaar. Het gevolg? Wanden die niet meer goed openen of uit de rails lopen. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn! Verwacht je in de toekomst uit te breiden met glazen (schuif)wanden? Overweeg dan om alvast de funderingsbalk - een aluminium koker - hiervoor te (laten) leggen. Zo hoeft je terras op een later moment niet meer op de schop. Natuurlijk kan je de glazen wanden ook meteen mee bestellen.

Overige keuzemogelijkheden

Nu weet je alles over de fundering voor overkappingen. Tijd om over andere keuzes na te denken! Weet je bijvoorbeeld al of je de overkapping aan huis of vrijstaand gaat plaatsen? Beide plaatsingen kennen hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn overkappingen aan huis echt een verlengstuk van je woonruimte. Vrijstaande overkappingen geven je juist meer het gevoel midden in de natuur te zitten. En heb je al besloten of het een houten of aluminium overkapping wordt? Beide hebben hun voor- en nadelen. Een groot pluspunt van aluminium overkappingen is dat deze langer meegaan. Ook heeft een aluminium overkapping nagenoeg geen onderhoud. Houten overkappingen zijn daarentegen relatief goedkoop en heeft een charmante warme uitstraling.

We hopen dat we je met dit artikel voldoende inzicht over het onderwerp ‘fundering overkapping’ hebben kunnen bieden. Heb je toch nog vragen over de juiste fundering voor jouw overkapping? Of wil je graag meer informatie over een totaal ander onderwerp? Bel of mail gerust! Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden. Ons enthousiaste en deskundige team helpt je graag verder.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen